Grid decor image
Защо хората пазаруват повече по Коледа и как да се възползваш като собственик на малък бизнес?
Бизнес управление и стратегии 2023-12-05

Защо хората пазаруват повече по Коледа и как да се възползваш като собственик на малък бизнес?

Декември и по-конкретно дните около Коледа и Нова година по традиция са най-натоварените за магазини, студиа, хотели, ресторанти и т.н. Затова “типично” поведение на хората

около празничния декември си има логични причини.

Не, те не се изчерпват само с маркетинговите усилия на много и различни бизнеси, които им казват “Купувай! Купувай! Купувай!”. В следващите редове на тази статия обясняваме някои психологически факти защо хората пазаруват повече около празниците. Даваме ти и съвети как да се възползваш от това като собственик на малък бизнес.

#1 Страхът от изпускане на изгодна оферта

Този маркетинг подход не е чужд на нито един бизнес собственик. Още преди декември да е факт, потребителите са буквално бомбардирани от маркетинг съобщения, които кореспондират с духа на Коледа. В тях не липсва и елементът на крайният срок, който обикновено се оказва ключов момент.

Истината е, че хората пазаруват, защото ги е страх. И тук не става въпрос за страх за собственото им здраве и живот, а за страх от изпускане на тази така изгодна оферта за продукт или услуга на намаление.

Водени от това силно първично чувство - страхът, потребителите често купуват стоки, които не са им нужни. Единствената причина да го правят е не потребност, а това, че стоката е намалена с X%. Сигурни сме, че и ти си го правил като потребител.

Създаването на усещане, което внушава страх от изпускане на оферта, е лесно приложим маркетинг подход на практика. И ако през останалото време от годината не работи така добре за оборота ти, то по Коледа определено си струва да се възползваш.

#2 Шопингът като терапия

Сигурни сме, че си бил в това състояние. Краят на годината е. Приключваш поредната задача от работния график. Чувстваш се уморен и имаш нужда да отпуснеш малко. Как? Ами с шопинг, разбира се.

Фактът, че пазаруват, наред с други фактори около празниците - намаления, поводи за подаръци, подготовка на трапези и т.н. за дните, в които ще си почиваме у дома и ще хапваме спокойно, кара хората да се чувстват доволни и щастливи. 

Като търговец на дребно можеш да се възпозлваш от това и да предложиш на клиентите си богат асортимент от артикули, които да закупят, посещавайки магазина ти.

#3 Другите пазаруват  - трябва да го направя и аз

Хората преди всичко са социални същества и изпитват потребност да се сравняват с другите. Какво правят другите? Пазаруват. Значи трябва да го направя и аз. Коледно-новогодишните празници неминуемо са свързани с подаръци. Семейство и приятели се събират, за да празнуват заедно, подаряват си подаръци. Хората изпитват нужда да се съревновават помежду си и често гледат да осигурят подаръци едни-други, чиято стойност е еднаква, поне спрямо миналогодишните такива.

Този психологически феномен кара потребителите да бръкнат дълбоко в джоба и без да жалят време и средства пазаруват като за последно. Какво по-хубаво стечение на обстоятелствата от това за теб като търговец, нали?

Предложи им конкретни решения за покупка на подаръци, в подготовката на трапезата и прочие. С правилните маркетинг похвати няма как да изпуснеш вълната на голямото пазаруване, характерна за този период от годината.

Повече  покупки. Повече оборот. По-голям успех за бизнеса ти с по-малко стрес за финансите ти -  Fintrade бизнес заемите, между които да избереш сега! 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)