Предимствата да имаш собствен бизнес пред това да работиш за някого

2021-08-11 Предимствата да имаш собствен бизнес пред това да работиш за някого

Управлението на собствен бизнес е вълнуващо начинание за мнозина малки предприемачи, а и не само. Управлението на собствен бизнес води със себе си и редица предизвикателства, но успешните резултати могат да бъдат компенсиращ фактор.

Независимо дали търсиш по-гъвкав начин на живот, или имаш множество идеи за развитие на иновативни работни модели, които искаш да реализираш, стартирането на собствен бизнес е идеалният начин да направиш всичко това, а и много повече.

Защо да стартираш собствен бизнес, вместо да работиш за друг?

Тук ти представяме нашите топ 5 ключови предимства на това да управляваш собствен бизнес:

Независимост и контрол

Работата за някой друг понякога може да бъде твърде ограничаваща и скучна. Може би смяташ, че би могъл да се справиш с определено нещо по-добре от друг, давайки израз на целия си потенциал? Е, тогава стартирането на собствен малък бизнес е чудесна възможност.

Управлението на собствено предприятие е свързано със свобода - свободата на правиш, това, което смяташ, че вършиш най-добре, да се развиваш в дадена професионална област до нивото, което смяташ за най-добро и т.н. С две думи - това да бъде шеф сам на себе си осигурява търсената независимост и контрол.

Финансови ползи

На фона на мрачната статистика за успеха на новопоявилите се бизнеси, според която около половината от новостартиралите предприятия оцеляват до петата си година, не са малко тези, които успяват да се утвърдят на пазара задълго.

Дори и да приемем хипотетично най-лошия сценарий, че бизнесът ти ще успее да просъществува само 5 години, през този период можеш да повишиш значително своите шансове за успех и да получиш немалко финансови ползи. Всъщност започването на собствен бизнес може да бъде по-добрата алтернатива за печелене на пари, отколкото работата за друг.

Различни бизнес проучвания показват, че с наличието на собствен бизнес минимумът, който ще стигнеш по отношение на финансовия си резултат, е възвръщаемост на вложените инвестиции. Макар и в определени граници, като собственик на малък бизнес сам би могъл да ценообразуваш, да повишаваш заплатата си и т.н. С опцията за ползване на данъчни облекчения пък, от своя страна, имаш възможността да спестиш повече, отколкото ако изпълняваш трудова дейност при друг работодател.

Гъвкавост

Гъвкавостта е фактор, който все по-често се търси в ежедневието на съвременния човек. Действително управлението на собствен бизнес е свързано с немалко ангажименти, но не те ограничава с работно време от 08:00 до 17:00 ч., нали?

С напредването на новите технологии и опциите, които предлага интернет, днес съществуват множество възможности за бизнес, включително и онлайн.

Милениалите и Z поколението са тези, които държат на гъвкавостта в работните си  отношения, по този повод немалък процент от тях са склонни да създадат и управляват бизнес, който не ги ограничава във фиксирано работно време, характерно за типичната работа.

Хората, които оценяват гъвкавостта в работата, без това да е за сметка на доброто заплащане, предпочитат да управляват собствен бизнес, инвестирайки в своя предприемаческа идея.

Подпомагане представители на местните общности

Не са малко и този тип предприемачи, които стартират собствен малък бизнес не само поради гореизброените предимства, но и защото в това начинание виждат възможност да помогнат на множество други хора. Положителното въздействие върху представителите на местната общност може да се изразява както в предоставянето на нови работни места, така и в предлагането на особено търсени продукти и/или услуги, от които има нужда общността.

Така например, когато в един малък град липсва магазин, който да предлага само плодове, зеленчуци и/или био продукти, то ти би могъл да отвориш точно такъв. Разбира се, подобно решение идва след направата на няколко важни проучвания от икономически аспект, но при наличие на всички фактори за развитие на подoбен бизнес, това би било чудесно начинание за предлагане на решение за местните хора.

На същия принцип би могъл да основеш и малка компания за производство на определен продукт, да отвориш офис за предлагане на конкретни услуги и т.н. Стартирането на работа на малко предприятие или офис може да осигури работни места за малка или по-голяма част от представителите на местната общност.

Възможност за бизнес иновации

Иновационните бизнес модели са тези, които докарват немалко печалби на достатъчно креативните и рискуващи предприемачи. Много често особено печелившите бизнес идеи идват от собствениците на малки бизнеси - независимостта и гъвкавостта, които предлага управлението на собствена фирма, са предпоставка за обещаващо бизнес развитие.

С риск да ти прозвучи твърде нетипично за сравнение - Уолт и Рой О. Дисни и Марк Зукърбърг са имали малки идеи, когато са стартирали собствен бизнес. Днес те нямат нужда от представяне.

За какво да внимаваш при управлението на собствен бизнес?

Както споменахме в самото начало, наред с множеството предимства от това да имаш собствен бизнес, няма как да не обърнем внимание и на рисковете и предизвикателствата:

Финансов риск

Ако приемем, че приблизително 50% от предприятията, които стартират, се провалят до петата си година, то следва да си наясно, че шансовете да успееш и/или да се провалиш са 50 на 50. С други думи, рискът от финансови загуби е фактор, който следва да имаш предвид още в самото начало.

Лична отговорност

При стартирането на собствен бизнес не просто можеш да загубиш вложените от теб парични средства, но и личните си активи като къща, имоти, автомобил. Добре е при тегленето на инвестиционен бизнес заем добре да обмислиш активите, с които обезпечаваш заема си.

Натоварване и стрес

Собствениците на бизнес понякога прекарват твърде много от времето си в работа и усъвършенстване на своята компания. Когато времето, прекарано в работа, значително надмине възприетото за нормално, може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

По тези причини стресът е един от проблемните фактори, с които се борят множество предприемачи в световен мащаб. Неговото влияние става все по-осезаемо във времената на засилваща се здравна и икономическа криза.

Заключение

Като всеки един аспект от живота на съвременния човек, стартирането и управлението на собствен бизнес има своите плюсове и минуси. Положителните и отрицателните страни следва да вървят ръка за ръка, за да е наясно всеки бъдещ предприемач както с това какво може да спечели, така и с това какво може да загуби с решението си да бъде шеф сам на себе си.