Как да се справя с Бизнеса си при толкова много почивни дни?

2018-06-12 Как да се справя с Бизнеса си при толкова много почивни дни?

Творчески идеи за фирми.

Годината е 2018-та, 21-ви век, България.

Животът се променя стремително с всеки миг и ускорението се чувства от всички. Начинът, по който се движим в света, работим и си почиваме търпят промени. В добавка, тази година поставя рекорд по празнични и почивни дни. Сякаш се дава глътка отдих, за да се устремим заедно към новото.

И вече не ни стига като преди – просто да работим, да вечеряме, да се видим с приятели. Ражда се стремеж, в който творчеството, креативността и желанието да постъпваме смислено във всяка сфера стават основа на живота ни.

Какво да направиш обаче? Как да се справим с бизнеса с толкова много почивни дни? Ето няколко творчески подхода, с които не само ще успееш да поддържаш нивото на бизнеса, но и ще укрепиш доверието на служителите си.

1. Плаващо работно време в бизнеса и гъвкав подход

Има толкова много доказателства, които посочват, че някои от нас работят по-добре в неформална среда. Много креативни подходи са се родили извън работното място. Защо не дадеш възможност на доверените си служители да структурират времето на работата си извън офиса? Много от нас нямат против да работят върху идеи, които ни вдъхновяват и енергизират, и да усетим правилно часовете за работа и почивка.

Има случаи, в които служители просто разцъфтяват, когато им дадеш свобода. Това е изключително важно за творческите професии. Трикът е да наблегнеш на важността на крайния срок и да подходиш с доверие. Оценявай винаги стойността на идеите и качеството на свършените задачи.

Бъдещето принадлежи на творческия подход във всяка сфера на живота ни, включително твоя личен малък или среден бизнес.

2. Разнообразие на задачите

Нищо не изгражда по-добре доверието на служителите в колегите си, колкото това да опитат работата на другия.

Една от съвсем лесните за осъществяване и съвършено прости идеи, е да дадеш възможността на служителите си да разменят задачи, които не са тясно специализирани.

Горното ни кара да оценяваме работата на другите много повече и да подхождаме с внимателност и отговорност, когато почивните дни са толкова много и става все по-лесно да забравим за екипа. Направи своя личен работен експеримент в малко по-спокойните работни периоди, когато рискът е нисък. Когато дойде времето за дълги празници, отлитането към отпуските ще бъде направено с реверанс и уважение. Отплатата за фирмата е дългосрочна.

3. Подготви се добре преди Веселото време за почивка да похлопа на вратата

В началото на някоя седмица, много преди почивките - на свеж ум и енергия, седни заедно с най-творческите си служители и изградете стратегия с нови подходи, свежи стъпки и идеи за по-концентирано, синтезирано и ползотворно работно време. Винаги изхождай от идеята, че искаш заедно да направите живота и извън работата пълноценен и да не се чувствате стресирани, когато трябва да се върнете на работа и опитвате да наваксате с невъзможно количество натрупани задачи. Искреността, равнопоставеността и доброто отношение са най-силните ти козове.

 Не бързай да „мотивираш” с бонуси за повече свършена работа - те не винаги те помагат. Много проучвания сочат, че високото ниво на прозрачност, чистота на отношенията и споделяне, поемане на рисковете заедно, водят до добър и продуктивен климат. Истината е, че бизнесът е чудесно място, където да направиш опити за своето и тяхното развитие.

Почивката е скритата възможност.

Като диамант, който ти се подарява и те наблюдават внимателно какво точно ще направиш с него. Ще видиш дали обичаш работата си наистина - по  твоите реакции и тези на колегите, когато трябва да бъдете събрани и фокусирани.

4. Освободи се от ограниченията

Един огромен саботаж стои пред нас, когато вярваме, че е невъзможно нещо да се случи за по-кратко време.

Истината е, че времето е изключително субективен феномен, който се променя в ръцете на участника. Забелязал ли сте, че най-стресираните непрекъснато повтарят, че няма време? Ето една малка истина.

Имаш време! Имаме предостатъчно време.

Въпросът е как го използваш, дали си радостен и вдъхновен! При вдъхновението няма умора, има още творчество, още игра, още радост. Ако успееш да вдъхновиш по естествен път с работата и присъствието си, хората биха направили много повече. Биха им дошли съвсем различен род идеи. В един момент, самата работа ще стане игра, почивка и радост.

Опитай още този сезон. Това лято е време да създадеш своя индивидуален подход и да направиш времето преди и след почивките ползотворно.