Все повече потребители използват картово разплащане

2015-07-02 Все повече потребители използват картово разплащане

Все повече потребители се възползват от опцията за картово разплащане на всякакви суми при покупка на стоки и услуги.

Реализираните покупки, извършени чрез ПОС терминал, надвишават с 30% трансакциите от изминалата година, а обемът им е нараснал с 36%.

Данни на БНБ показват, че има увеличение и на броя на търговците използващи ПОС устройства. Броят им се нараснал с 600 ( от 42 700 през 2013г. До 43 300 през 2014г.) Общият брой на всички ПОС терминали е 79 000.

Ръст се отчита не само при картовото разплащане, но в електронната търговия. Покачването е в размер на 44% в направения брой покупки. Това е с 10% повече над покупките за изминалата календарна година. Също така нараства и броя на търговците приемащи картови плащания по електронен път.

До края на 2015г. се очаква да се запази фокуса върху разплащанията чрез ПОС устройства. Очаква се също да еволюира все повече опцията за преводи от дебитна или кредитна карта към карта на мобилен телефон.

В малките населени места все повече малки и средни фирми, ще могат да се възползват и да обслужват своите клиенти чрез разплащане с ПОС устройство.

Тези промени се дължат най-вече и на ръста, които се отчита в електронната търговия, но и на условията предлагани от банките спрямо клиентите използващи дебитни и кредитни карти. С новите им условия за физически лица и клиентски програми за лоялност, банките стимулират клиентите да използват своите карти, за да платя покупките си чрез ПОС терминал или плащане по електронен път.